De blog

Because there's more than meets the eye

De slapeloosheid van A tot Zzz
Terug

De slapeloosheid van A tot Zzz

Men weet het, een goede dag vereist een goede nachtrust. Nochtans kunnen vele factoren een negatief impact hebben op de kwaliteit van de slaap. In dit artikel, spreekt Au Bon Repos het geval van slapeloosheid aan, zijn oorzaken et zijn gevolgen et schetst voor u enkele oplossingen.

De slapeloosheid, wat is het ?

De slapeloosheid is tegelijkertijd een nacht- en een dagprobleem. Het manifesteert zich door moeilijkheden om in slaap te vallen, lange periodes van wakker te liggen tijdens de nacht of nog door vroeg wakker te worden ‘s morgens. Tijdens de dag, zijn haar gevolgen een tekort aan concentratie en energie, maar ook momenten van intense vermoeidheid en veranderingen van humeur.

Er bestaan twee soorten slapeloosheid: occasionele en chronische slapeloosheid. De eerste komt voor op sporadische manier et zonder bepaald schema terwijl de tweede ten minste 3 keer per week tevoorschijn komt en meerdere maanden duurt.

De slapeloosheid en zijn oorzaken

In het geval van occasionele slapeloosheid, komen de oorzaken in het algemeen uit een ongunstige omgeving. Deze externe oorzaken kunnen verbonden zijn aan de stress die gevoeld wordt ten gevolge van een evenement, van een ziekte of in het algemeen van de levensstijl. In verband met deze laatste, kunnen de oorzaken de consumptie van opwekkende middelen zoals koffie, het beoefenen van een sport voor het slapengaan of nog de vertering van een te grote maaltijd ’s avonds omvatten. De plaats waar men slaapt is ook cruciaal voor een goede nachtrust. Voor meer raad over de goede inrichting van de slaapkamer, raadpleeg ons artikel over de Zen kamer.

Wat betreft de chronische slapeloosheid, is ze veroorzaakt door twee hoofdfactoren: de fysieke gezondheid et de mentale gezondheid. Op het vlak van de fysiologische staat, kunnen verschillende ziektes de slaap beïnvloeden: de slaapziektes en de ziektes waarvan de slapeloosheid een secondair gevolg is zoals de reuma of de nachtelijke astma. De psychologische oorzaken kunnen voortkomen uit een depressie of uit een algemene staat van ongerustheid maar ook paradoxaal uit de schrik om niet te kunnen slapen.

Hoe zijn slaap beter beheren ?

Als het slaapmiddel op dit moment nog de meest bekende methode is om de slapeloosheid tegen te werken, is het nochtans niet de beste. Inderdaad, deze helpt om te slapen maar laat in geen enkel geval toe om het probleem op termijn op te lossen omdat u niet werkt aan de oorzaken van uw slaapproblemen.

De eerste stap om slapeloosheid te verslaan is dus om op uw gewoontes te letten en ook op de kwaliteit van uw slaap. Over dit onderwerp, heeft de psycholoog Charles M. Morin een test ontwikkeld (Index van de Ernstigheid van de Slapeloosheid) om uw slaap te kunnen beoordelen. Deze laat toe om beter te weten waar u zich bevindt en om te ontdekken of het probleem occasioneel of chronisch is.

In het geval van een chronische slapeloosheid, bestaat er een behandeling die gedragstechnieken verbindt met cognitieve technieken (TCC). Dankzij deze, leert de patiënt om zijn slaap beter te beheren in het bijzonder door naar zijn lichaam te luisteren et door een betere levensstijl te definiëren maar ook door opnieuw te denken aan zijn gedrag. Doordat deze methode een follow-up en een zekere expertise vraagt, is het absoluut noodzakelijk om naar een slaapspecialist te gaan.

Voor alles wat te maken heeft met occasionele slapeloosheid, draait het erom om eerder bepaalde aanpassingen te maken in uw dagelijks leven. Het is dus raadzaam om de trucjes te vinden die u zullen toelaten een betere nacht te hebben. Au Bon Repos kan u helpen et u begeleiden om de best mogelijke omgeving voor uw slaap te vinden en te ontwikkelen in de sfeer van uw slaapkamer. Ontdek op onze website en in de winkel, een breed assortiment aan matrassen en bedbodems, aan huishoudlinnen en aan decoratie om uw ideale nachtruimte te creëren.

Klanten reviews

5-sterrenservice, professioneel. We wisten niet wat comfort betekende, tot we in jullie winkel terechtkwamen!;
Sofie & Rafaël

 avis client au bon repos raph  avis client au bon repos

We hebben tevens ons huis gerestyled;), bedankt Au Bon Repos. Sofa, tapijt,stoel. We zijn in de wolken. Zowel omwille van het comfort als van de service, en van de gepersonaliseerde keuze voor onze Mobitec topstoelen. We kunnen dit prachtige deco-huis enkel maar aanbevelen.

Audrey en Ludo.

Onze merken