De wijk

Een bezoek aan Au bon Repos is tegelijkertijd ook een gelegenheid om een kleurrijke wijk te verkennen met een bijzonder rijk historisch erfgoed.

Vanaf de Kapellemarkt kunt u een luswandeling maken door de wijk. Onderweg komt u heel wat bezienswaardigheden tegen. Bovendien kunt u tijdens deze tocht ook een gastronomisch avontuur beleven. De wijk telt immers tal van restaurantjes. U kunt de wijk volledig of gedeeltelijk bezoeken, afhankelijk van de tijd die u vrij kunt maken.

Om praktische redenen start de wandeling op de Kapellemarkt, recht tegenover Au bon Repos. U wandelt de Blaesstraat in richting Oude Markt. De Blaesstraat loopt evenwijdig met de Hoogstraat en werd in 1855 doorgetrokken op initiatief van schepen Blaes. Deze straat is al enige jaren de uitverkoren plek voor handelaars in curiosa en antiquairs.


Net voorbij Au bon Repos slaat u rechtsaf het straatje in dat afdaalt naar de Brigittinenkerk. Deze kerk werd in 1667 gebouwd in Italiaans-Vlaamse stijl. In 1784 werd ze buiten gebruik gesteld. Door de eeuwen heen werd ze achtereenvolgens gebruikt als bewaringsgesticht voor krijgsgevangenen, verwarmde opvangruimte, school, bier- en houtwinkel, slagerij en zelfs balzaal. Sedert enkele jaren doet de voormalige kerk dienst als culturele ruimte, in samenwerking met het Maison de la Bellone. U mag de kapel niet verlaten zonder de spoorweginstallaties van de Noord-Zuidverbinding te hebben gezien.
Dankzij deze 'verbinding', die werd ingehuldigd in 1952, kunnen de treinen ondergronds de stad doorkruisen tussen het station Kapellekerk en het Noordstation.

Als u kijkt naar het aantal en de breedte van de sporen begrijpt u onmiddellijk hoezeer de uitvoering van dit project het stadsweefsel heeft beschadigd. Honderden huizen zijn verdwenen en daarmee ook tal van herinneringen.

Wat zoekt u?Wij zijn er om u te helpen.

Au bon Repos, 6 verdiepingen heten u welkom