De blog

Because there's more than meets the eye

Geheugen en slaap
Terug

Geheugen en slaap

Onze dagen worden stilaan weer voller. Door onze job te combineren met onze verschillende activiteiten beleven wij dagelijks tal van nieuwe ervaringen. De hoeveelheid informatie die in één dag wordt opgeslagen, is dus aanzienlijk. Om al deze gegevens te kunnen verwerken, speelt slaap een cruciale rol. Au Bon Repos kijkt naar de invloed van slaap op ons geheugen.

Slaap

Tijdens onze slaap wordt nieuwe informatie geanalyseerd en opgeslagen in ons geheugen. Om deze gegevens te kunnen verwerken, moeten wij onze slaaptijd en de verschillende fasen van de slaap respecteren. In feite versterkt elke slaapfase een specifiek type geheugen. Wil je meer te weten te komen over die verschillende fasen van de slaap? Lees er alles over in ons artikel over dit onderwerp.

Terwijl wij dus vredig slapen, zijn onze hersenen actief. Studies tonen aan dat 's nachts de neuronale circuits die overdag werden gebruikt, opnieuw worden geactiveerd om informatie te verwerken en kennis te consolideren. Een gebrek aan slaap kan dus verhinderen dat de verbindingen tot stand komen en kan zo het geheugen beïnvloeden. Om dit fenomeen te op te lossen, is een dutje van essentieel belang, omdat het helpt de nodige capaciteiten te revitaliseren.

Slaap er een nachtje over

Je hebt vast en zeker al eens de uitdrukking "Slaap er een nachtje over, morgen ziet u alles helderder" gehoord en dat klopt ook werkelijk. Tijdens onze slaap slaan de hersenen inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid gegevens op. Maar, paradoxaal genoeg, elimineert het ook een groot deel ervan. Tijdens de nacht vindt een echte kwalitatieve en kwantitatieve sortering plaats om alleen het essentiële over te houden. Na een goede nachtrust zien we de dingen over het algemeen helderder, omdat onze hersenen zich dan ontdoen van het overbodige. Een gebrek aan slaap kan dus leiden tot de opslag van parasitaire gegevens, waardoor de beschikbare ruimte afneemt, of zelfs verzadigd raakt, voor de "echte" informatie.

Geen memoriseren zonder leren

Om alle informatie die in de loop van de dag is verzameld te kunnen onthouden, moeten de hersenen eerst worden voorbereid om zo'n hoeveelheid informatie te ontvangen, ze moeten worden voorbereid om te leren. Om optimaal te kunnen leren, heeft slaap weer een cruciale functie. De kwaliteit van de slaap kan dus een opwaartse of juist een neerwaartse spiraal op gang brengen, omdat leren en geheugen intrinsiek met elkaar verbonden zijn.

Idealiter heb je een goede nachtrust nodig om de volgende dag goed te kunnen leren en vervolgens heb je een goede nachtrust nodig om deze nieuwe kennis te kunnen onthouden. Wees er voorzichtig voor dat je de memoriseer- en de leerfase niet door elkaar haalt. Hoewel de hersenen inderdaad informatie onthouden gedurende de nacht, is het niet mogelijk om te leren tijdens de slaap omdat de hersenen slechts in geringe mate of helemaal niet ontvankelijk zijn voor onze omgeving wanneer wij slapen.

Bij Au Bon Repos in Brussel doen we al meer dan 120 jaar ons uiterste best om u het best mogelijke comfort te bieden voor een optimale nachtrust. Kom ons volledige assortiment beddengoed ontdekken in de winkel en geniet van het persoonlijke advies van onze ervaren medewerkers.

Klanten reviews

5-sterrenservice, professioneel. We wisten niet wat comfort betekende, tot we in jullie winkel terechtkwamen!;
Sofie & Rafaël

 avis client au bon repos raph  avis client au bon repos

We hebben tevens ons huis gerestyled;), bedankt Au Bon Repos. Sofa, tapijt,stoel. We zijn in de wolken. Zowel omwille van het comfort als van de service, en van de gepersonaliseerde keuze voor onze Mobitec topstoelen. We kunnen dit prachtige deco-huis enkel maar aanbevelen.

Audrey en Ludo.

Onze merken